Välkommen till Nykvarn.com

I Nykvarn.com finner du de flesta av Nykvarn kommuns företag direkt eller via länk.
Utflykt eller semester. Läs våra tips om aktiviteter, upplevelser och shopping.
Frågor som du inte finner svar på här är du välkommen sända direkt till Nykvarn.com


En veckas semester med utgångspunkt Nykvarn.

Besöka vänner i Nykvarn?
Nyfiken på Stockholm-Mälardalen?

Du kan välja bilen eller ta tåget ut på nya äventyr. 
På 30 minuter når du Stockholms city med snabbtåget från Nykvarns järnvägsstation. Med tåg når du de flesta städer runt Mälaren, men i ärlighetens namn når du vissa av dem enklast med bil för att tillvarata tiden på effektivaste sätt.

Reseplanerare
Behöver du tillgång till en reseplanerare för att se smartaste väg, avstånd och tid för att planera resan till våra besöksmål? Vi rekommenderar Google Maps. Klicka på vägbeskrivningar, skriv in var du befinner dig och vart du vill. Du får då upp en detaljerad visning för bil, buss, tåg, cykelväg och där det är möjligt, även gångväg fram till målet. Google Maps öppnas i ny sida.

Övernattning – Semesterboende


Välkommen till Bommersvik Hotell
Våra hotellrum erbjuder naturen precis utanför ditt fönster bara 40 minuter utanför Stockholm city. 20 minuter från Södertälje och 40 minuter från Nyköping vaknar du upp i en lugn, naturskön miljö med sjön några steg bort.

Vi har 179 sängplatser fördelade på familjerum, dubbelrum och enkelrum i olika standardklasser. Några av våra rum erbjuder balkong och sjöutsikt och vi har även stugor, privat hus och ställplatser med el för husbilar. Vill du ta med dig din hund eller katt på semestern så har vi vissa rum för det också.

Hos oss njuter du av god sömn, fantastisk mat, badstrand, bastu, gym och massor av aktiviteter att hitta på för hela familjen.

För övernattning under sommaren finns också paketpris för barnfamiljer med boende och besök på Lådbilslandet. Läs här om familjepaket Bommersvik - Lådbilslandet

Hemester i Sörmland Sommaren 2023 på Bommersvik 30 juni-13 augusti.
På Bommersvik erbjuder vi bekvämt boende, B&B i våra hotellrum, stuga eller villa med självhushåll.
Här finns mycket att hitta på för en hemester med barn, nära och kära! Utmana varandra i tennis, boule, pingis, brännboll, kubb, fotboll, biljard eller beachvolley under varma dagar. Njut av egen badstrand, bastu med badbrygga, roddbåtar och badklippor med svalkande dopp. Naturstig, bär- och svampskog och Sörmlandsleden i närheten för dig som älskar skog och vandring. Barnen älskar de stora gräsytorna för spring, lek och kullerbyttor och vår nya aktivitetsstig, Bäverstigen. Inomhus finns sällskapsspel, lekrum för regniga dagar och för hurtiga finns flera motionsspår och ett gym med vy över Yngern.

Läs mer och boka här.. 

Sommar erbjudande på Bommersvik - Bo flera nätter och betala mindre.
Under sommaren 2023 erbjuder vi bed & breakfast hos oss. Bo i bekväma hotellrum, vi har enkel-, dubbel- och familjerum och Bommersviks goda frukost ingår såklart! Ju fler nätter du bor. Ju bättre pris får du på din vistelse!

Läs mer och boka här..

Bommersvik ställplatser för husvagn och husbil. Säsong 15 maj – 15 oktober 2023.
Ställ upp husbilen eller husvagnen vid naturnära upplevelser med bad, fiske och massor med aktiviteter. Våra 6 ställplatser med el är väldigt populära under säsongen och många gäster väljer att stanna kvar fler dagar. Du har tillgång till hela området och vår restaurang och bar.

Läs mer och boka här..

Se och göra i kommundelarna Nykvarn, Turinge och Taxinge.


Taxinge slott – Kakslottet i Sörmland


Många har som tradition att besöka Taxinge slott med familj, släkt och vänner. Här ställs du inför en kak- och tårtsymfoni som aldrig innehåller färre än 60 sorter. Du avnjuter Ditt kaffe i biblioteket, eller om vädret tillåter, i slottsparken som ligger på en udde i Mälaren.

Taxinge slottsflyglar och Stallet bjuder på en mångfald butiker med ett varierat utbud. Kläder, hemtextil och heminredning. Konsthantverk, keramik och konstnärer som ställer ut sina verk. Här finns också en liten djurpark, en fin långrund badplats lämplig för barnfamiljer och lekplats i slottsparken.

Till Taxinge slott kan ni ta er med bil, buss, ångfartyg och museijärnväg. Kommer ni med egen båt finns gästbrygga vid parken strax nedanför slottet.

Familjeutflykt med barnen till Lådbilslandet

Aktiviteter och upplevelser för barn mellan 3 och 9 år. Här kör barnen bil på riktigt med vägar som slingrar sig fram i landskapet. Kör vanlig bil, buss, polisbil eller värsta långtradare med släp. Vill du prova på annat mellan varven finns det ett litet nöjesfält med karusell, lekpark och hinderbana. Minitåget och flottfärd är också uppskattade nöjen. Räkna med minst tre timmar för besöket. Flertalet familjer stannar längre. En riktigt fin sommardag kan ni kombinera besöket med bad i Sveriges renaste sjö, Yngern, som finns på sju minuters bilväg från Lådbilslandet.

Mångfaldens Hus i Turinge

Mångfaldens Hus i Turinge är känt i vida kretsar för sitt enorma utbud av heminredning, design, möbler, presentartiklar, konfektyr och kuriosa är några av de ting som presenteras här. Njuteriet, ett gammalt gjuteri i anslutning till Mångfaldens hus är nu renoverat och handelsträdgården erbjuder ett brett sortiment för trädgård eller balkong. Några veckor under vintern omvandlas Njuteriet till Julmarknad.

Ytterligare ett hus i direkt anslutning är också detta fyllt av lyst och goda smaker. Här finner du en café/restaurang med erkänt gott kök. Här finns också en delibutik till bredden fylld med goda smaker och dofter. Saknar du något till köket finns en avdelning med porslin, skålar, tallrikar och övrigt att glädjas åt. I princip allt, förutom kocken, bord och stolar i restaurangdelen, går att köpa och ta med sig hem.

Besöksmål utanför Nykvarns kommun

Trosa

På lämpligt avstånd från Nykvarn och en dagsutflykt finns Trosa. Du kan välja E4 motorväg eller den lantligare väg 525 som då tar dig till bland annat Tullgarns slott

Besök Trosa turistbyrå som finns i Rådhuset vid torget och be om den lilla trycksaken som heter Kulturstråket om vandring på egen hand i Trosa. Följer du denna tur får du all historisk information och upplever den charmiga lilla kuststaden på bästa sätt.

Hamnområdet är ett måste och längst ut på piren finner du markeringen för Världens ände. Längs de stenbelagda gatorna ligger småbutikerna tätt om du vill se vackra ting och smaka hembakt, choklad, nyrökt och allt annat som hör ett gott liv till. Trosa ån som flyter genom staden är i sig bara den ett skäl att besöka platsen. Mycket om Trosas historia och dess hantverkstradition lär du dig på Garvaregården där det också finns café, hantverk och ett museum.

Enköping

Besök Enköpings parker. Inför besöket ladda ner en stadskarta från Enköping kommuns hemsida. Den innehåller alla de parker som finns i Enköping. Du kan lägga upp en egen rundtur med de parker du vill se, men det finns också parkvandringar med guide eller guidad tur med minitåg genom de flesta parkerna. Du kan också få en guidning med häst och vagn. Under året arrangeras också ett antal temavisningar som perenn- och trädvandring samt vår- och höstvandring.

På väg 55 upp mot Enköping kan du också stanna till vid Hornuddens Trädgård. Välkänd leverantör av ekologiska produkter som har restaurang, café och gårdsbutik i anslutning till växthus och odlingar. Kontrollera Hornuddens öppettider på deras hemsida.

Mariefred

Mariefred, en charmig liten småstad med sina strandpromenader och den gamla trästadsbebyggelsen. Se sommarlivet vid hamnen, besök Callanderska gården, ta en tur med Öslj museijärnvägen, besök Gripsholms slott, med eller utan guide. Shoppa loss i spännande butiker och njut av den goda restaurang och cafékulturen i staden. Turistinformation finns i gamla Rådhuset på torget.

Slott och ånga – Lilla rundturen. Mariefred - Taxinge Slott.
Åt ena hållet åker du med ÖSLJ ångtåg, åt andra hållet åker du med ångbåten Mariefred. I Taxinge kan du besöka Taxinge slott. Där finns ett stort utbud av bakverk och smörgåsar, försäljning av konsthantverk, en vacker slottspark och en liten badplats nära ångbåtsbryggan. Läs mer på respektive hemsida under sommaren då Östra Södermanlands Järnväg och Ångfartyget Mariefred har sin trafik igång.

Strängnäs

Handla i små mysiga butiker. Ta del av det rika kulturutbud som finns för både stora och små. Vandra längs Gyllenhjelmsgatan upp mot Strängnäs domkyrka. Fortsätt längs Lektorsgatan och lär känna en del av stadens historia. Promenera längs Kvarngatan med sina väl bevarade byggnader från 1600-talet i denna äldsta del av Strängnäs stadskärna. I kvarteren finner du både Grassagården och Kvarnen, av holländsk modell, byggd 1855. En trivsam avslutning på dagen kan vara ett spännande bangolfspel tillsammans med hela familjen eller varför inte bli en del av vimlet vid någon av de sommaröppna restaurangerna vid hamnen.

Strax utanför Strängnäs ligger Arsenalen med Skandinaviens största militärfordonsmuseum Strängnäs Figurmuseum har också en egen avdelning här med tennfigurer som visas i uppbyggda miljöer, allt från stenålder och framåt.  Soldattorpet med sina uthus ligger rofyllt och idylliskt några hundra meter från den stora museibyggnaden. Här levde soldaten sitt vardagsliv med sin familj. Deras levnadsöden kan du ta del av i den museibyggnad som finns i anslutning till soldattorpet.

 

Sigtuna

Sigtuna har ingen järnvägsstation men du når denna historiskt viktiga och vackra stad relativt enkelt med tåg från Nykvarns järnvägsstation med byte i Stockholm till SL tåg mot Märsta och från Märsta buss till Sigtuna. Resan tar ca 2 timmar och är en upplevelse i sig. Med bil tar denna resa mellan 1,5-2 timmar beroende på trafikläget.

Med utgångspunkt från busstationen i Sigtuna är gångsträckorna korta och all skyltning tydlig. Historiskt viktiga S:t Olofs ruin och Mariakyrkan når du på några minuter strax norr om busstationen.

Sikta sedan mot Stora torget och Sveriges minsta rådhus och härifrån ut på Stora gatan som till bredden är fyllt av upplevelser för både öga och gom. Sigtuna turistbyrå finns också här. Guidade turer utgår härifrån. I anslutning finns den vackra Draketrädgården. Kaffesugen, missa inte Tant Bruns kaffestuga på tvärgatan Laurentii gränd 3.

Återigen på Stora Gatan bland mängder av små spännande butiker finner du Lundströmska gården, i dag ett museum, men då det begav sig en godköpshandel med allt från fläsk och sill till kläder och tyger. Lite längre ner på gatan, Sigtuna Museum där du kan följa stadens utveckling under det 300 år som Sigtuna var rikets första stad.

Sväng av från Stora Gatan ner mot hamnen via Långgatan. Har Lottas garveri öppet på Långgatan 9 är det väl värt ett besök. Framme vid hamnen finner du både hamnkrog och bar. I övrigt är staden fylld av fina restauranger och caféer. Bara att välja enligt tycke och smak.

Uppsala

Sugen på en heldag i Uppsala. Ta på fotriktiga skor och ta tåget från Nykvarns järnvägsstation på morgonen. Direkttåg tar dig direkt till Uppsala på 73 minuter. Läs mer på SJ.se

Väl framme i Uppsala sikta på Godsmagasinet på norra sida järnvägsspåret. Shoppa inte för mycket, det blir en lång promenad i dag. Härifrån ut på Vaksalagatan till Kungsgatan. Höger på Kungsgatan fram till Linnégatan. Här finner du Linnéträdgården och Linnémuseet.

Härifrån tar du dig förslagsvis via Östra Ågatan som löper parallellt med Fyrisån ner till Dombron. en av de äldsta broarna i Uppsala. På andra sidan ån har du Fyristorg som förr i världen var handelsplats för Upplands bönder. Gå höger Fyristog gatan mot Upplandsmuseet. Välj sedan rakt fram för ett besök på Saluhallen eller vänster upp till Uppsala Domkyrka och museet Skattkammaren. Mitt emot domkyrkan ligger Museum Gustavianum. Bakom Gustavium via parken finner du Uppsala Universitet.

Följ sedan Biskopsgatan ner till Åsgränd. Om du är uppmärksam ser du var Pelle Svanlös bor i en av gluggarna i husen. Sväng vänster in på Övre Slottsgatan och vidare Dag Hammaskjölds väg så kommer du fram till Botaniska trädgården. Uppsala slott finner du mitt emot på andra sidan vägen. Viker du av höger mot Norrbyvägen finns Evolutionsmuseet och Bror Hjorths Hus här.

Från Dag Hammarskjöldsvägen strax söder om Uppsala slott löper en liten gångväg. Följ den genom ett lummigt område så kommer du fram till Stadsträdgården. Passa på att vila en stund, ta en kopp kaffe eller bara njut av blomsterprakten. Parken är full av aktiviteter. Följ stigarna upp mot Flustret, Pumphuset och Svandammen. Vandra över Islandsbron, sväng vänster via Östra Ågatan och säg hej till Fyrisån då du tar höger upp Bangårdsgatan fram till Uppsala Centralstation.

Längs den upplagda rutten finner du mängder av småbutiker, caféer, restauranger och utsiktspunkter. Vill du koncentrera dig vid ditt besök så rekommenderar vi att du inriktar dig på området kring Uppsala Domkyrka, Universitet, Sakuhall, Fyristorg och kvarteren häromkring på båda sidor längs den vackra Fyrisån.